Marscha
Als voormalig huisarts ben ik ervan overtuigd dat haptotherapie iets toevoegt, naast therapieën bij bijvoorbeeld een psycholoog/ fysiotherapeut. Vooral voor die mensen die niet goed in contact staan met hun lijf of hun gevoel, of mensen die zich in hun jeugd niet vrij hebben kunnen ontwikkelen.
Als haptotherapeut creëer ik in de sessies een veilige setting waarin jij contact kan maken met je lijf en gevoelsleven. Wat speelt zich daar af? Je leert luisteren naar jezelf en ervaart aan den lijve waar je op vastloopt en waarin je je dus nog kan ontwikkelen.
Ik houd ervan om dingen uit te leggen, mensen iets bij te brengen. Daarom geef ik sinds 2011 les aan de Huisartsopleiding van de Universiteit Maastricht.
Ik woon samen met mijn vriend Kim. In mijn vrije tijd maak ik graag muziek. Ik geniet van de mooie natuur rondom Breda. Ook kun je me vinden op de salsa dansvloer of in een gezellig koffie tentje met vrienden.
Visie
Ik doe dit door zowel individuele begeleiding aan te bieden (Haptotherapie), als begeleiding en scholing voor teams en bedrijven aan te bieden (Begeleiding & Training).
Mijn visie: Meer begrip voor elkaar en fijner samenleven
Huisarts en docent
In 2020 ben ik gestopt als huisarts omdat het snelle en pragmatische van het huisartsenvak mij ongelukkig maakte. Ik miste het echte contact met mensen en wilde dolgraag meer tijd hebben voor gesprekken zoals: ‘Hoe gaat het echt met je?’ en ‘Kunnen we er iets aan doen dat deze klachten steeds terugkomen?’
Ik geloof dat veel klachten waarvoor mensen bij de huisarts komen niet opgelost hoeven te worden met medicijnen of operaties. Zeker voor chronische lichamelijk klachten of psychische klachten loont het om niet alleen te focussen op de klacht zelf, maar juist op de mens, zijn beleving, zijn drijfveren en zijn omgeving. Daarom ben ik een groot voorstander van preventief werken en het gedachtengoed van Positieve Gezondheid en De Nieuwe GGZ.
Haptonomie: Samen meer jezelf
Haptotherapeut
Het is dus geen training om je zelfverzekerder te voelen, je leert geen trucjes. Je leert jezelf meer en meer accepteren, met alle gevoelens die dat met zich meebrengt. Zijn wie je bent en weten dat het goed is. Van daaruit kun je je verder ontwikkelen: wèl hulp vragen, mensen dichtbij durven laten, genegenheid ontvangen, voor jezelf opkomen, je grenzen aangeven.
Vrijer, blijer en meer balans
Mijn pad
Bij de haptotherapeut leerde ik stilstaan bij mijn gevoel. Ik voelde me zo gezien. In de oefeningen leerde ik luisteren naar wat mijn lijf me aangaf, wat ik wel en wat ik niet wilde. Ook leerde ik in de veilige setting van de haptotherapie het eens anders te doen: grenzen stellen, mezelf uitspreken, hulp vragen. Dit heeft mij gemaakt tot een vrijer en evenwichtiger mens.
Het maakt me blij te zien hoe mensen zich ontwikkelen door deze vorm van begeleiding: hoeveel vrijer en gezonder ze gaan leven.
Thuiskomen bij jezelf!