Marscha

Mag ik mij even voorstellen…
Ik ben Marscha Luijkx (1980) en sinds januari ‘23 woon ik in het gezellige Breda. Ik kom oorspronkelijk uit Maastricht en heb in die regio 12 jaar gewerkt als huisarts.

Als voormalig huisarts ben ik ervan overtuigd dat haptotherapie iets toevoegt, naast therapieën bij bijvoorbeeld een psycholoog/ fysiotherapeut. Vooral voor die mensen die niet goed in contact staan met hun lijf of hun gevoel, of mensen die zich in hun jeugd niet vrij hebben kunnen ontwikkelen.

Als haptotherapeut creëer ik in de sessies een veilige setting waarin jij contact kan maken met je lijf en gevoelsleven. Wat speelt zich daar af? Je leert luisteren naar jezelf en ervaart aan den lijve waar je op vastloopt en waarin je je dus nog kan ontwikkelen.

Ik houd ervan om dingen uit te leggen, mensen iets bij te brengen. Daarom geef ik sinds 2011 les aan de Huisartsopleiding van de Universiteit Maastricht.

Ik woon samen met mijn vriend Kim. In mijn vrije tijd maak ik graag muziek. Ik geniet van de mooie natuur rondom Breda. Ook kun je me vinden op de salsa dansvloer of in een gezellig koffie tentje met vrienden.

Visie

Met Contact dat je Raakt wil ik een bijdrage leveren aan dat mensen zichzelf en elkaar beter begrijpen. Door meer in contact te zijn met jezelf en je te leren uiten, wordt je gezonder en blijer. Daarnaast wordt ook het contact met anderen zoveel prettiger en makkelijker.

Ik doe dit door zowel individuele begeleiding aan te bieden (Haptotherapie), als begeleiding en scholing voor teams en bedrijven aan te bieden (Begeleiding & Training).

Mijn visie: Meer begrip voor elkaar en fijner samenleven

Huisarts en docent

Als huisarts heb ik mensen graag bijgestaan met hun vragen omtrent ziekte en gezondheid. Ik haal veel voldoening uit mensen dingen uitleggen. Dat maakte dat ik naast mijn praktijkwerk ook les ben gaan geven aan de Huisartsopleiding van de Universiteit Maastricht. Momenteel begeleid ik huisartsen die nieuwe collega’s opleiden: Hoe creëer je een veilig en inspirerend leerklimaat? Hoe sluit je aan bij de student zodat deze zich optimaal gesteund èn uitgedaagd voelt?

In 2020 ben ik gestopt als huisarts omdat het snelle en pragmatische van het huisartsenvak mij ongelukkig maakte. Ik miste het echte contact met mensen en wilde dolgraag meer tijd hebben voor gesprekken zoals: ‘Hoe gaat het echt met je?’ en ‘Kunnen we er iets aan doen dat deze klachten steeds terugkomen?’

Ik geloof dat veel klachten waarvoor mensen bij de huisarts komen niet opgelost hoeven te worden met medicijnen of operaties. Zeker voor chronische lichamelijk klachten of psychische klachten loont het om niet alleen te focussen op de klacht zelf, maar juist op de mens, zijn beleving, zijn drijfveren en zijn omgeving. Daarom ben ik een groot voorstander van preventief werken en het gedachtengoed van Positieve Gezondheid en De Nieuwe GGZ.

Haptonomie: Samen meer jezelf

Haptotherapeut

De reden dat ik enthousiast ben over haptotherapie is omdat het je helpt om een gezondere relatie aan te gaan, zowel met jezelf als met anderen. Ik heb gezien hoe mensen (onbewust) gebukt gaan onder hun eigen patronen van bijvoorbeeld perfectionisme, hard werken, wantrouwen, geen hulp durven vragen, aanpassen of gevoelens van minderwaardig zijn. Patronen die hun oorsprong hebben in je jeugd en wat jij toen hebt geleerd over jouw plaats in de wereld. Patronen die vroeger of later tot serieuze (gezondheids-)problemen kunnen leiden.
Maar om buiten dat patroon te gaan bewegen is nieuw, spannend. Er zit vaak verdriet of boosheid aan vast, omdat je gaat voelen dat dat patroon ontstaan is omdat er iets anders niet was. Een gemis aan steun, aandacht, ruimte om jezelf te zijn. In de haptotherapie is er ruimte, aandacht en steun om te voelen wat het gemis is èn om stappen te gaan zetten in zaken die je nog spannend vind.

Het is dus geen training om je zelfverzekerder te voelen, je leert geen trucjes. Je leert jezelf meer en meer accepteren, met alle gevoelens die dat met zich meebrengt. Zijn wie je bent en weten dat het goed is. Van daaruit kun je je verder ontwikkelen: wèl hulp vragen, mensen dichtbij durven laten, genegenheid ontvangen, voor jezelf opkomen, je grenzen aangeven.

Vrijer, blijer en meer balans

Mijn pad

Ik ben zelf opgegroeid met als kernboodschap: goed nadenken. Ik ben slim, analytisch en heb het daarmee ver geschopt. Daarnaast ben ik zorgzaam, betrokken en behulpzaam. Allemaal zaken die belangrijk waren in het gezin waar ik in opgroeide. Zaken die ook bijdroegen aan mijn keuze om huisarts te worden. Maar wat minder goed ontwikkeld was, waren dingen als: je eigen behoeften voelen en voor jezelf opkomen.
Ik kwam in aanraking met haptotherapie toen ik in een relatie zat waarin ik me niet happy voelde. Ik had samen met een psycholoog gekeken naar mijn rol in dit geheel en welk patroon uit mijn jeugd maakte dat ik deed wat ik deed. En ik begréép het allemaal: Hoe ik te veel aan het zorgen was voor de ander en dat ik meer voor mijzelf moest opkomen. Maar dat dan ook werkelijk dóen? Ik wist oprecht niet hoe…

Bij de haptotherapeut leerde ik stilstaan bij mijn gevoel. Ik voelde me zo gezien. In de oefeningen leerde ik luisteren naar wat mijn lijf me aangaf, wat ik wel en wat ik niet wilde. Ook leerde ik in de veilige setting van de haptotherapie het eens anders te doen: grenzen stellen, mezelf uitspreken, hulp vragen. Dit heeft mij gemaakt tot een vrijer en evenwichtiger mens.

Uit pure persoonlijke interesse en nieuwsgierigheid ben ik toen haptonomie gaan studeren aan het Instituut voor Toegepaste Haptonomie (ITH) in Nijmegen. Ik vond in de haptonomie de mensgerichte benadering waar ik naar op zoek was: het echte contact.

Het maakt me blij te zien hoe mensen zich ontwikkelen door deze vorm van begeleiding: hoeveel vrijer en gezonder ze gaan leven.

Thuiskomen bij jezelf!